29 oktober 2004

Rabobank erkent falen in fraudezaak hypotheken

AMSTERDAM - De Rabobank erkent een reeks fouten gemaakt te hebben in een
zaak die heeft geleid tot een schade van euro 10 mln bij beleggende huizenbezitters. Dat blijkt uit een geheim intern onderzoeksrapport van de bank dat in bezit is van deze krant.

Vandaag voert in Arnhem een gedupeerde een kort geding tegen de Rabo. Deze eist via het financieel letselschadebureau Santema & Blonz van de bank een voorschot op een schade van bijna euro 40.000. Een groep beleggers heeft de overwaarde op hun huis geïnvesteerd in de beleggingsproducten Plentium en Triple Plus van firma's uit Elst en Almere. De bedragen van de gedupeerde huizenbezitters die hun overwaarde te gelde maakten, zijn vrijwel zeker weggesluisd. De firma's opereerden zonder vergunningen van de AFM en DNB.

De Rabobank zegt slechts indirect betrokken geweest te zijn bij de fraude door een rekening te openen voor een dubieus beleggingsvehikel. Daarbij heeft de bank verschillende signalen gemist. 'In deze zaak zijn meerdere fundamentele en elementaire principes van zorgvuldige bancaire dienstverlening volstrekt onvoldoende toegepast', zo stelt de afdeling fraudeonderzoek van de Rabobank in het geheime rapport. Er wordt verder gesproken over 'onacceptabel en naïef handelen' door betrokken Rabo-medewerkers. Het is volgens de onderzoekers geen incident. Ze spreken van een structureel falende organisatie. De afdeling financiering van het filiaal in Elst voldeed volgens het rapport niet aan de criteria DNB. Grote verdachte transacties die gemeld hadden moeten worden zijn niet herkend als ongebruikelijk. Diverse interne procedures zijn niet nageleefd. De kwaliteit van de kredietverlening en het kredietbeheer wordt 'slecht' genoemd.

Medewerkers waren onvoldoende kritisch maar hebben niet te kwader trouw gehandeld, aldus het rapport. De onderzoekers wijzen erop dat de schade en reputatierisico's voor de bank beperkt hadden kunnen worden bij tijdig ingrijpen.

Bron: Het Financieele Dagblad (29 oktober 2004)

Geen opmerkingen: