12 juli 2006

Onderzoek naar fraude in thuiszorg

UTRECHT - Grote instellingen voor thuiszorg huren soms goedkope onderaannemers in die het eigenlijke werk doen, terwijl ze wel het volle bedrag doorberekenen aan de zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die deze verdenking woensdag naar buiten heeft gebracht, gaat de zaak onderzoeken.

Volgens de NZa, die nog in oprichting is, komt het financiële voordeel van deze constructie "mogelijk niet ten goede" aan de zorg. Daarom wil de nieuwe toezichthouder dat thuiszorginstellingen duidelijk vermelden of ze gebruik maken van "doorcontractering". De thuiszorg wordt dan mogelijk goedkoper, omdat verzekeraars kunnen zien hoeveel de zorg werkelijk kost.

Hulp
"We zijn op heel complexe constructies gestuit, terwijl niet duidelijk wordt waar 't geld blijft", vertelt een woordvoerster van de NZa. Daarom gaat de toezichthouder de hulp inroepen van de FIOD-ECD, om te zien of het gaat om een economisch delict.
De woordvoerster benadrukt dat zelfs als alles legaal is, de NZa kan ingrijpen in de tarieven omdat er toch te veel wordt betaald. "Het is een sector met krapte aan geld, dat zo efficiënt mogelijk moet worden besteed."

Klachten
De autoriteit begint het onderzoek na klachten van zowel kleine aanbieders van thuiszorg als zorgkantoren, die in opdracht van verzekeraars zorg inkopen. De kleine bedrijfjes vinden dat ze nauwelijks aan de bak komen doordat grote instellingen de hele markt in handen hebben, terwijl de verzekeraars de indruk hebben dat ze te veel betalen.
De NZa heeft geen idee van de omvang van het probleem. Naar thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen gaat jaarlijks 3,8 miljard euro. Ruim de helft is voor de thuiszorg. De brancheorganisatie Actiz (voorheen Landelijke Vereniging voor Thuiszorg) wil de resultaten van het onderzoek afwachten alvorens te reageren. Een woordvoerder stelt wel dat "doorcontracteren op zich niet verboden is".

Fusie

De almaar groter wordende instellingen voor thuiszorg, die tegenwoordig gericht zijn op winst, hebben ook de toezichthouder voor kartels NMA (Nederlandse Mededingingsautoriteit) aan het denken gezet. Eerder deze week kondigde de NMa een onderzoek aan naar een geplande fusie van instellingen in Noord-Brabant.


Bron: www.nu.nl (12 juli 2006)

Geen opmerkingen: