13 juni 2008

Fraude Amsterdamse huurwoningen

De Amsterdamse Dienst Persoonsgegevens (ADP) wil fraude bij met inschrijvingen in het bevolkingsregister gaan bestrijden. Dat is namelijk een groot probleem, volgens de dienst. De ADP presenteerde vandaag een onderzoek naar 1600 adressen in Amsterdam die op papier verdacht leken. Zo werden mensen die in korte tijd vaak verhuisden doorgelicht, evenals adressen waar meerdere familienamen geregistreerd stonden. Bij 58 procent van de onderzochte gevallen bleek sprake te zijn van een verkeerde inschrijving. Zo stonden bij een appartement van 55 vierkante meter zes mensen ingeschreven.

Bewust
Volgens de Dienst Persoongegevens lijkt het erop dat van die 58 procent het grootste gedeelte bewust verkeerd is ingeschreven. Dat wordt gedaan door bijvoorbeeld studenten om een uitwonende beurs te krijgen, maar de truc wordt ook gebruikt om in aanmerking te komen voor een huurtoeslag, uitkering of pensioen.

Straf
De ADP wil een nieuw systeem opzetten waarmee fraudeurs makkelijker op te sporen zijn. Ook moet er een straf komen voor dit misdrijf. Op dit moment zijn dit soort praktijken namelijk wel strafbaar, maar er is nog geen straf voor opgenomen in het strafboek. Daar moet dus verandering in gaan komen, vindt de dienst.

Geen opmerkingen: