28 januari 2008

Zorgverzekeraar CZ geeft sjoemelende tandarts aan

Zorgverzekeraar CZ heeft bij Justitie en de Nederlandse Zorgautoriteit alarm geslagen over een tandarts in Amsterdam die patiënten niet zou behandelen maar wél rekeningen aan zorgverzekeraars stuurt. CZ maakte dat maandag bekend.

De zorgverzekeraar vroeg de patiënten of ze bij de tandarts waren geweest, maar zij verklaarden massaal dat gedeclareerde behandelingen helemaal niet hadden plaatsgevonden of dat ze al heel lang bij de tandarts weg waren. Sommigen verklaarden zelfs nog nooit bij de tandarts te zijn geweest.

Declaraties
De tandarts declareerde voor gemiddeld 5000 euro per patiënt. De meeste patiënten verschenen na één bezoek niet meer. CZ spreekt van een schending van het vertrouwen.

De patiënten hadden niets in de gaten over het gesjoemel omdat de tandarts rekeningen rechtstreeks naar de verzekeraar stuurde.

Aanklacht
De tandarts is bij de FIOD/ECD aangeklaagd voor valsheid in geschrifte en oplichting. De Nederlandse Zorgautoriteit is ingeschakeld om te bewerkstelligen dat de tandarts het werken zo snel mogelijk onmogelijk wordt gemaakt.

De zorgverzekeraar heeft alle betalingen stopgezet en al een bedrag van 80.000 euro teruggevorderd. De tandarts is bovendien op een landelijke lijst gezet die verzekeraars gebruiken om elkaar te waarschuwen voor sjoemelende zorgverleners en consumenten.

Geen opmerkingen: