29 maart 2008

Frauderende huurder op zwarte lijst

Frauderende huurders hangt vanaf 1 september plaatsing op een zwarte lijst boven het hoofd. Dit om te voorkomen dat mensen die uit hun huis zijn gezet in een andere gemeente kunnen doorgaan met illegale praktijken. Naar schatting sjoemelen 120.000 huurders van corporaties. Ze bouwen het huis in het ergste geval om tot wietplantage of bordeel of verhuren tegen woekerprijzen slaapplaatsen aan illegalen. Daarnaast vindt vooral in de grote steden op grote schaal illegale onderhuur plaats.

Uit onderzoek van het in woonfraude gespecialiseerde onderzoeksbureau Metzelaar Pellikaan blijkt dat gemiddeld één op de twintig huurders rommelt. De verhuurder loopt daardoor gemiddeld 2500 euro schade op.,,Als een huurder de woning vol wietplanten zet, heb je het overigens eerder over 20 mille,'' zegt Luke Liplijn. Hij is voorzitter van het Nationaal Meldpunt Ongewenst Huurdersgedrag (NMOH), de organisatie achter de toekomstige lijst. ,,Wanneer een corporatie zo iemand uit de woning zet, kan hij ergens anders opnieuw aan de slag. Op lokaal niveau bestaan er wel zwarte lijsten, bijvoorbeeld in Eindhoven, maar een landelijk registratiesysteem is er niet.''De databank die het NMOH aan het College Bescherming Persoonsgegevens ter goedkeuring heeft voorgelegd, is volgens Liplijn nadrukkelijk niet bedoeld om sjoemelaars uit huurhuizen te houden. Dat valt in zijn ogen niet te verenigingen met de doelstelling van corporaties om sociaal zwakkeren te huisvesten. Het initiatief moet fraudeurs wel van herhaling afhouden door hen in een nieuwe huurovereenkomst strenge aanvullende voorwaarden op te leggen. Dat kan voor een ex-wietkweker bijvoorbeeld een tweewekelijkse controle thuis zijn.

De koepel van woningcorporaties, Aedes, is geïnteresseerd in het registratiesysteem dat op 1 september van start moet gaan. Het ministerie van VROM is voor uitwisseling van gegevens door gemeenten en woningcorporaties, maar het is volgens woordvoerster Nynke van der Zee aan de corporaties of ze van de zwarte lijst gebruikmaken.

Bron: Algemeen Dagblad

Geen opmerkingen: