20 mei 2008

Miljoenen aan zorgfraude opgespoord

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar 58 miljoen euro aan onterechte declaraties opgespoord. Daarnaast is er voor bijna acht miljoen aan fraude vastgesteld, een stijging van zestien procent ten opzichte van 2006. Dat meldt zorgverzekeraars Nederland dinsdag.

Inventarisatie
In de jaarlijkse fraude-inventarisatie zijn dit jaar voor het eerst de resultaten van de zogenoemde formele controles door zorgverzekeraars meegenomen. Deze controles vinden plaats bij de binnenkomst van nota's. Een eerste voorlopige inschatting geeft aan dat door formele controle ongeveer 350 miljoen euro is bespaard. Het gaat hierbij om nota's die al eerder zijn ingediend of declaraties waarvoor de verzekerde geen recht op vergoeding heeft.

Stijging
Vorig jaar zijn ruim 3700 mogelijke fraudegevallen onderzocht. Het aantal vastgestelde fraudes is in een jaar gestegen met 22 procent naar ruim elfhonderd. Er zijn vorig jaar bijna honderd mensen geregistreerd op de waarschuwingslijst van verzekeraars en er is 57 keer aangifte gedaan.

Verschuiving
In de vastgestelde fraude is de laatste jaren een verschuiving te zien van fraude door verzekerden naar fraude door zorgaanbieders. Zorgverzekeraars Nederland verklaart dit doordat het declaratieverkeer tegenwoordig rechtstreeks tussen zorgaanbieder en verzekeraar loopt.


Bron: www.nu.nl

Geen opmerkingen: