22 oktober 2009

Aanvalsplan corporaties tegen woonfraude

De gemeente Maastricht en de drie woningcorporaties Woonpunt, Servatius en Maasvallei gaan een halt toe roepen aan allerlei vormen van woonfraude. Het gaat om een landelijk experiment, dat acht weken duurt.

In de proef wordt de gemeentelijke basisadministratie ingezet, die persoonlijke gegevens van inwoners van Maastricht bevat. Aan de hand daarvan wordt het woningbezit van de corporaties onderzocht op illegale praktijken als onderverhuur, overbewoning, en gebruik van de huurhuizen voor illegale praktijken als hennepteelt, drugshandel of prostitutie. Hoewel in de huurcontracten staat dat die praktijken verboden zijn, komen ze toch voor. Overlast en onveilige situaties in buurten is het gevolg.

Doel van de proef is inzicht te krijgen in de omvang van de woonfraude en vervolgens afspraken te maken over bestrijding ervan door de corporaties.
Vanwege de privacy-aspecten worden gemeente en corporaties begeleid door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De verzamelde gegevens worden geanalyseerd door de bureaus FRISS Fraudebestrijding en Experian. De wet is daarbij leidraad, zodat de privacy van huurders 'volledig beschermd is', melden betrokken partijen. De aanpak is aangemeld bij het College Bescherming Persoongegevens.

Dat in sommige buurten op grote schaal gesjoemeld wordt, bleek deze week in Hoensbroek. Tijdens een grote drugsactie van de politie in de wijk Kasteelbuurt bleek één op de zeven huurders een hennepplantage te hebben. Bij de actie pakte de politie achttien bewoners op en werden negentien plantages ontmanteld.

Bron: Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: