28 september 2010

Veenendalers horen werkstraffen eisen voor fraude met hypotheken

Zes verdachten uit Veenendaal en omstreken moesten zich dinsdag voor de Utrechtse rechtbank verantwoorden wegens fraude met hypotheken. Vijf van hen van hen hoorden een werkstraf tegen zich eisen. De verdachten waren allemaal cliënt van een Veenendaalse financieel adviseur. Deze man werd afgelopen zomer door de rechtbank veroordeeld wegens onder meer oplichting en valsheid in geschrifte. Hij kreeg een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

Vervalsingen
De verdachten bleken allemaal door de man aan een hypotheek met een bouwdepot te zijn geholpen. In de meeste gevallen kwamen zij daar eigenlijk niet voor in aanmerking, omdat zij niet in loondienst waren. Om toch een hypotheek te kunnen krijgen, waren namens de verdachten vervalste werkgeversverklaringen en loonstroken ingediend bij de bank. Bovendien waren namens de verdachten vervalste facturen van verbouwingen ingeleverd, om zo het geld uit het bouwdepot los te krijgen. Volgens twee verdachten dinsdag, een 47-jarige Veenendaler en zijn 40-jarige echtgenote, wisten zij helemaal niets van de fraude.

'Ongeloofwaardig'
Zij zouden gewoon hebben gedaan wat hun financieel adviseur zei, en zouden niet hebben gesnapt dat zij bezig waren met fraude. Bovendien zou hun handtekening in verschillende gevallen zijn vervalst. De officier van justitie vond hun ontkenningen echter ,,ongeloofwaardig". Hij eiste honderd uur werkstraf tegen zowel de man als de vrouw. Een andere echtpaar uit Ederveen, 41 en 42 jaar oud, hoorde dinsdag zeventig uur werkstraf tegen zich eisen. De officier vond in hun geval een lagere straf op zijn plaats, omdat het tweetal ruiterlijk toegaf dat zij fout waren geweest en dat zij spijt hadden van hun keuze.

Vrijspraak
In het geval van een 53-jarige man uit Brabant, vroeg de officier om vrijspraak. Officier Van Noort vermoedde dat ook deze man bewust aan de fraude had meegewerkt, maar kon dat niet bewijzen. Volgens de Brabander wist hij niet beter dan dat alles volgens de regels was gegaan. De financieel adviseur zou buiten zijn medeweten gebruik hebben gemaakt van vervalste papieren. De eis tegen de zesde verdachte, een 43-jarige Veenendaler, was 80 uur werkstraf

'Geen voordeel'
Hoewel justitie in eerste instantie ontnemingsvorderingen tegen de verdachten had ingesteld, trok officier Van Noort die dinsdag uiteindelijk in. De verdachten hebben geen financieel voordeel gehad van de fraude, stelde hij, omdat zij nu nog vastzitten aan de hypotheken die ze hebben afgesloten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: Veenendaalse krant

Geen opmerkingen: