01 maart 2011

UVIT spoort meer zorgfraude op in 2010

1 maart 2011

Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) heeft in 2010 voor 1,8 miljoen euro bespaard op zorgfraude. In 2009 voorkwam UVIT nog slechts 488.000 euro zorgfraude.

De extra besparing heeft grotendeels te maken met een frauderende tandartsassistente, legt UVIT-woordvoerder Mark van der Wolf uit. “De tandartsassistente wist over een periode van tien jaar voor 880.000 euro te frauderen.” Bij een aanscherping van de controles in 2010 liep zij uiteindelijk tegen de lamp.

Dbc’s

Daarnaast dacht een zelfstandig behandelcentrum een manier gevonden te hebben om dubbel te declareren. Het behandelcentrum diende nota's in voor dbc's waarin laboratoriumkosten waren opgenomen, maar declareerde deze kosten tegelijkertijd nogmaals apart. Zo wist de instelling duizenden euro's dubbel uitbetaald te krijgen.

Handmatige controle

Fraudeurs maken verder gebruik van facturen uit het buitenland. “Het komt voor dat we facturen krijgen van ziekenhuizen of zorginstellingen in het buitenland die bij controle niet of niet meer blijken te bestaan. Dat moeten we allemaal handmatig controleren. We proberen om ingediende nota's zo snel mogelijk uit te betalen. De verwerking en controle is daarom grotendeels geautomatiseerd. Handmatige controle van alle nota's zou veel meer tijd en geld kosten. Miljoenen verzekerden zouden dan de dupe worden van enkele tientallen fraudeurs. Dat is voor ons onacceptabel."

Totale fraude

De totale fraude die voorkomen werd in 2010, kwam neer op bijna 6,3 miljoen. In 2009 was dit bedrag hoger met een bedrag van 7,1 miljoen. Deze lagere besparing komt vooral op het conto van de brandverzekeringen, stelt UVIT. "Bij brandschades gaat het vaak om relatief grote bedragen, waardoor je een afname direct terug ziet in de cijfers."


Bron: Zorgvisie

Geen opmerkingen: