03 februari 2003

Verzekeraars traceren veelvuldig declaratiefraude

Zorgverzekeraar Geove uit Groningen heeft vorig jaar in totaal voor 260.000 euro aan fraude met declaraties getraceerd. Daarvan was 137.000 euro afkomstig van fraude met ziektekosten in het buitenland. Dat meldt het Dagblad van het Noorden maandag.

Geove heeft een afdeling Speciale Zaken opgericht, die zich onder leiding van een fraudespecialist gaat buigen over de fraudebestrijding. Het personeel is intern ingelicht hoe het fraude kan herkennen, om het geval na constatering door te spelen naar Speciale Zaken.

Achmea, met 2,7 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland, keerde in 2002 200 declaraties niet uit wegens fraude. Daarmee is een bedrag gemoeid van 1 miljoen euro. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks voor honderden miljoenen euro's wordt gefraudeerd bij de diverse zorgverzekeraars. Mogelijk loopt dit zelfs op tot 2 miljard euro.

De grootste fraudeurs zijn te vinden onder paramedici, zo'n 17 procent van hen maakt zicht schuldig aan fraude. Onder apothekers is dat 10 procent en onder patiënten 6 procent. Tot de laatste groep behoren onverzekerden die misbruik maken van andermans ziekenhuispasjes om toch voor behandeling in aanmerking te komen.

Bron:
www.nieuws.nl (3 februari 2003)

Geen opmerkingen: