04 april 2009

Meer gevallen bedrijfsfraude door crisis

Met het in razend tempo omvallen van bedrijven als gevolg van de kredietcrisis, neemt óók het aantal fraudes met faillissementen toe. „Komende maand komt er veel shit naar buiten”, voorspelt topcurator Louis Deterink.
Afgelopen januari nam het aantal faillissementen in ons land al toe met bijna eenvijfde ten opzichte van de eerste maand van 2008. Maar de échte ’bankroetexplosie’ verwacht Deterink in de maand mei: „We zijn dan zes maanden verder sinds de financiële ellende in alle hevigheid losbarstte.”
Volgens de curator van het Eindhovense advocatenkantoor Holland Van Gijzen, bekend geworden door het afwikkelen van de megafaillissementen bij onder meer DAF Trucks, LG Philips en Fokker, blijkt bij een kwart van alle bankroeten dat er sprake is van fraude.
Ondernemers misbruiken het failliet soms om personeel te lozen en na een doorstart met minder mensen door te gaan.
„Het gebeurt heel erg geniepig. Ondernemers die dividend uitkeren terwijl er al sprake is van financiële problemen, of snel nog schulden aangaan, terwijl ze weten dat ze die niet meer kunnen betalen”, aldus Deterink in het vakblad Ondernemen.
De pakkans voor dit soort fraude is buitengewoon klein en de straffen niet uitzonderlijk hoog, meent de curator. Hij pleit dan ook voor een strengere aanpak, door de oprichting van ’vliegende teams’ van specialisten bij de opsporingsdienst Fiod-ECD. „Deze teams zouden meteen op pad moeten gaan zodra een curator een geval van fraude constateert. Deze teams moeten alle bevoegdheden van het openbaar ministerie hebben, zoals beslaglegging op rekeningen en het doen van invallen en huiszoekingen.”


Bron: De Telegraaf

Geen opmerkingen: