18 mei 2005

Toetsingscommissie Fraude Gezondheidsgegevens aan de slag

Verzekeraars vragen artsen bij een vermoeden van fraude met levensverzekeringsclaims vaak naar gezondheidsgegevens van hun patiënten. Uit de praktijk blijkt dat artsen veelal niet weten hoe zij hiermee moeten omgaan. Om artsen te ontlasten, is de KNMG blij dat de onafhankelijke Toetsingscommissie Fraude Gezondheidsgegevens aan de slag gaat. Artsen kunnen verzekeraars nu doorverwijzen naar de Commissie.

De onafhankelijke Toetsingscommissie Fraude Gezondheidsgegevens beoordeelt levensverzekeringsclaims waarbij er een vermoeden bestaat van verzwijging van gezondheidsgegevens. De toetsingscommissie is ingesteld op basis van een Convenant dat het Breed Platform Verzekerden en Werk, de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst (KNMG), de Nederlandse Patiënten/ Consumenten Federatie (NPCF) en het Verbond van Verzekeraars afgesloten hebben om vermoedens van fraude te toetsen.

De commissie, die onder leiding staat van oud-minister De Ruiter, bestaat uit deskundigen die door de deelnemende partijen worden benoemd; te weten een arts, een deskundige op het gebied van het verzekeringsrecht in de private sector en een deskundige op het gebied van consumentenrecht. Alle convenantpartijen zijn van mening dat deze onafhankelijke toetsingscommissie fraude met gezondheidsgegevens bij voorkeur kan voorkomen. Daarnaast kan via de toetsingscommissie meer inzicht verkregen worden in de aard en omvang van fraudeproblematiek.

Bij de aanvraag voor een levensverzekering moet een gezondheidsverklaring naar waarheid ingevuld worden. De verzekeraars kunnen geen inzicht krijgen in de medische gegevens van de verzekerde bij de arts, als zij na overlijden van de verzekerde een sterk vermoeden van fraude hebben. Daartoe biedt de onafhankelijke toetsingscommissie nu uitkomst, door vermoedens van verzwijging van gezondheidsgegevens zelf te gaan onderzoeken.

Alle gevallen van overlijden binnen twee jaar na het afsluiten/wijzigen van een levensverzekering waarbij het overlijden van de verzekerde/patiënt niet een gevolg is van een ongeval én waarbij de verzekeringsmaatschappij aan de hand van concrete aanwijzigen verzwijging van gezondheidsgegevens vermoedt, worden ter toetsing aan de commissie voorgelegd. Op basis van een sterk vermoeden van fraude zal de arts die in de toetsingscommissie zit, navraag kunnen doen bij de arts die de verzekerde behandeld heeft. De verkregen medische informatie leidt tot een uitspraak van de toetsingscommissie of sprake is van fraude. De uitspraken van de commissie zijn bindend voor de verzekeraars.

Bron: KNMG

Geen opmerkingen: